Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2009 01:00 - Дънов за Ангелологията
Автор: danovizam Категория: Други   
Прочетен: 3098 Коментари: 1 Гласове:
0



 Според учението на църквата, основано на св. Писание, ангелите са чисти духове (pnevmata) (Евр. 1, 14); те плът и кости нямат (Лук. 24, 39) и затова са безсмъртни. Според Библията човек е малко нещо умален от ангелите (Пс. 8,6). Ангелите служат на хората (Евр. 1, 14). Това е в няколко думи учението на Библията за ангелите.
 Дънов, който в полицейското дознание се хвали, че "добре изучил Библията", ето как предава това учение, той пита: "Защо ангелите служат на хората?" И отговаря: "Защото едно време, когато те били в нашето положение, като хората на земята, ние сме били в положението на животни и сме им служили, затова сега те ни дължат много и сега Господ ни ги кара да ни се отплащат" (Сила и Живот, стр. 139). И на друго място той казва: "Разликата между човеците и ангелите е толкова голяма, колкото между един главош (малко жабче), от който се образува жабата, и един човек. От гледище на ангелите ние сме още жабчета" (Пак там, стр. 26).

 Според Дънов излиза, че между жаби, човеци и ангели съществена разлика няма: това са само разни етапи на постепенната еволюция на животинския принцип. Днешните жаби са бъдещи човеци, а днешните човеци - бъдещи ангели; в какво ще еволюират в бъдеще ангелите - това не се е открило на нашия "ясновидец"; но понеже прогресът е безкраен, трябва да допуснем, че еволюцията тук няма да спре. После, ако по-низшите форми са длъжни за служат на по-висшите, то защо ангелите, които стоят по-горе от човеците, са поставени в положението да служат на хората, които да степен по-долу от тях?!...

 За злите духове (дяволи) Дънов казва:
 "Бъдете уверени в едно нещо: ония, които спъват пътя Господен, това сме ние хората: дяволите не спъват пътя Господен" (Сила и живот, стр. 10).
 Тук "Учителят" може да е остроумен, но съгласен с Библията не е.
Ако дяволите "не спъват пътя Господен", тогава П. Дънов трябва да ни обясни тяхното предназначение в сътворения свят: да не би пък те да помагат на Твореца и да учат хората на добро?...

Защо търсим помощ от Бога в името на Господ Иисус Христос, за освобождението на натоварени или обладани от зли духове, ако дяволите са добрички?
Сами можете да се досетите за тяхната "добродетелност" изпитвайки го лично или гледайки живота на страдащия.... 
 



Гласувай:
0



1. анонимен - Петър
06.04.2010 00:18
"Разликата между човеците и ангелите е толкова голяма, колкото между един главош (малко жабче), от който се образува жабата, и един човек. От гледище на ангелите ние сме още жабчета."

Напълно го вярвам това нещо. И качеството на написаното по-горе сравнено с беседите показва същата разлика :-).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: danovizam
Категория: Други
Прочетен: 189575
Постинги: 19
Коментари: 126
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930