Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2009 00:17 - Заключения за дъновизма на Д. Т. Ласков, Сейко Николов, М. А. Калнев
Автор: danovizam Категория: Други   
Прочетен: 10590 Коментари: 13 Гласове:
0



ЗАКЛЮЧЕНИЯ

Д. Т. Ласков
 Учението на Дънов е сбор от стари и нови еретически заблуждения, смесица от най-груби езически суеверия и теософски спиритизъм и окултизъм. Неговата обща основа е пантеистически материализъм. По-частно учението му за Бога е будийстки пантеизъм, а учението му за Св. Троица - чисто антитринитариявство. С учението си за личността на Иисус Христос Д. надминава всички стари и нови еретици, като почнем от Арий и свършим с Ренан и Щраус, които отричайки божеството в Иисус Христос, поне Го признаваха за историческа личност, когато Д. смята Христос за някакъв отвлечен принцип, който не е нито "от мъжки, нито от женски пол" В учението си за душата и по-частно с учението за предсъщест-вуването и преселяването на душите, заедно с всички теософи и спиртисти, Д. повтаря езическо суеверие, което християнството е вече осъдило веднъж, а учението му за произхода на света и видовете стои в пълен контраст с библейското учение по тия въпроси. Що се отнася до възгледа му за църквата и тайнствата - той е протестантски сектант от най-крайните, каквито са анабаптисите, менонитите, квакерите и др. И най-сетне, като "ясновидец" и предсказвач на бъдещето на хората чрез гледане по черепите и ръцете, и особено като извиквач на душите на умрелите, Дънов иска да мине за познавач на някакви си окултни закони на природата, когато в действителност той е само ловък шарлатанин, който умело използва слабоумието на известен клас хора, каквито във всички народи е имало.
 Колкото за това, дали "учението на един смахнат човек съставлява голям обществен недъг, за да послужи за предмет на осмиване" (Вас. Стефков, в. Ден) и критика, на каквато се подлага тук, това аз ще оставя на моите читатели сами да преценят, като имат предвид изтъкнатите от мен факти, които далече не изчерпват скръбната дъновистска действителност.
Сейко Николов
 В заключение ще кажем, че нашата православна църква и друг път е била смущавана, оскърбявана и хулена от "учители" и "моралисти" като Дънов. Кой не знае за поп Богомил и неговите сателити? Кой не е чел за адамитите и другите секти и ереси, които повалиха Второто Българско Царство в края на XIV век? И тогава тия секти бяха срещу родната ни Православна Църква и против държавния строй. И тогава те мъдруваха и обосноваваха своето учение върху "великата жива природа", както правят и сегашните. И тогава те уреждаха в потайни места богомилски и адамитски дружинки, олтарите на които се местеха из горите и планините, както на сегашните дъновисти. И тогава тия секти бяха пленили мнозина от добрите млади и стари българи, и много от почтените жени и девойки. И тогава те бяха внесли раздори и смутове в много семейства от висшите и низши кръгове, както сега. И за съжаление тогава разрушителните сили взеха връх, те постигнаха своята пъклена цел: омаломощаване на духовното единство и проваляне на държавата. Гласът на майката църква излизащ през устата на велики патриарси, като Теодосий и Евтимий остана "глас викаш в пустинята" и катастрофата дойде. Настана черно робство. Народът се стресна и се обедини отново около майката църква и след пет вековно черно робство, където живите справедливо завиждаха на умрелите, по Божия милост, България отново придоби своята църковна и политическа независимост. Пита се, ще тръгне ли народът отново след своите гробокопачи? Нека се знае, че историята има своята неумолима логика: еднаквите причини всякога дават еднакви последствия.
 Затова, о родолюбиви български чеда: "Гледайте, братя, да ви не увлече някой с философия и с празна измама според човешкото предание, според стихиите световни, а не според Христа" (Кол. 2: 8). Помнете, че "Христос умря за всички, та живите да живеят вече за себе си, а за Оногова, Който умря за тях и възкръсна" (2 Кор. 5: 15).

М. А. Калнев

  Проповядвайки пълна, "абсолютна свобода" на човека в "мислите, чувствата и действията", каквато свобода има само Всемогъщият Бог, дъновистите са излезли от подчинение на Него, като на свой Творец, Владика и Съдия, и поставили своята воля по-горе от Божията. Като се прикриват зад Св. Писание и името на Христос и твърдят, че следват Неговото учение, дъновистите на дело са отхвърлили това учение и на негово място поставили свое, от тях измислено и напълно безнравствено.
  - Като говорят постоянно за любов към всички хора, дъновистите
разпространяват своята любов изключително върху своите едноверци -
"Белите братя", а към всички, които не принадлежат Към тяхното общество
и особено към тези, които изобличават техните заблуждения, те хранят
открита злоба и с думи и с действия. Тяхната омраза се шири не само
върху живи хора; но и умрели, а проповядваната от Дънов "абсолютна
свобода в действията" се изразява в такива противонравствени дела като
побой над несъгласните с тяхното учение и даже в чудовищно зверско
убийство на роднини.
  - От това същото учение на Дънов за "абсолютната свобода" произлиза и неговото безнравствено учение за брака, пълната свобода от нравствените съпружески задължения и взаимоотношенията на съпрузите и отвратителното грубо, цинично учение, което оправдава греха на блудниците жени само ако те раждат деца или даже само ако те заченат след блудството ("зачатието изкупва греха"). Това учение на Дънов, този негов скотски морал води към разстройство на обществения и държавния живот, който изцяло зависи от здравината на нравствените устои на семейството. Това безнравствено учение на Дънов, строго осъдено от Божието слово, окончателно унищожава у хората тяхното човешко достойнство и ги превръща от разумни същества в стадо безсмислени животни.
  - Дънов отхвърля естествения разумен патриотизъм, като направо
заявява, че той, Дънов, "не принадлежи към никой народ". На това той
учи и своите последователи, като убива у тях, особено у младежите, естесвеното и свято чувство на любов към родината и родния народ.
  - Дънов и неговите последователи устно и в печата открито проповядват социален разрушителен преврат в България, като подбуждат към него бедняците с лъжливи обещания за всякакви блага, и им предлагат да отнемат собствеността на богатите. Дъновистите сами казват, че техният "учител е комунист" и заедно с тях проповядва отричане на държавата, нейните закони и власти, като лъжливо уверяват всички, че Сам "Христос пръв бил отрекъл държавата" и, че уж ап. Павел учел "че Христос дошъл
на земята да унищожи всякакви закони и всяка власт". Ако тази лъжа те считат за истина, която проповядва "преродилия се Христос" - Дънов, то следователно анархистичното учение на Дънов и неговите последователи се явява двойно опасно за българското общество и държава, защото има в своите основи тяхното религиозно убеждение.
  - Нека забележим накрая, че безнравственото учение на Дънов не само разрушава семейния живот и тласка хората към нравствени престъпления, но понеже дъновистите често се упражняват в спиритически сеанси, които разстройват нервната им система, то довежда до умопобъркване дъновистите последователи; което е засвидетелствано с официални медицински актове за казанлъшките и търновски дъновисти и с факти от убийства, самоубийства, опит за убийства, за които ние вече говорихме.
Издателство
„Монархическо-консервативен съюз“

1995г.

 



Гласувай:
1



1. monarchism - Дънов е абсолютен ненормалник и ...
25.04.2009 02:46
Дънов е абсолютен ненормалник и богохулник!
Русофилската му секта все още се мъдри из Рила. Невероятни отрепки.
цитирай
2. monarchism - 1. Не е вярно. Богомилството е стара ...
22.06.2009 14:02
1. Не е вярно. Богомилството е стара народна българска вяра. Дъновистите нямат общо с нея.

2. Отново не е вярно. Св. иван Рилски е почитан много преди някой да чуе за Дънов.

3. Вярно.
цитирай
3. monarchism - 1. Не, богомилството е ерес, което е ...
22.06.2009 19:49
1. Не, богомилството е ерес, което е микс от Християнство и старата вяра на гетите - учението на скита Саракин, пренесено от неговият ученик Кубрик, нарекъл се по-късно Манес. Дъновистите нищо не са измислили. Тяхното лъжеучение е далеч от богомилството.

2. Само образът ли е проблем или според Вас такъв светия не е съществувал?
цитирай
4. monarchism - С изследване на богомилството са се ...
22.06.2009 22:09
С изследване на богомилството са се занимавали много свестни историци. Всичко е доказано отдавна. Богомилството съществува още от I век и не е измислено от дъновистките ненормалници. Синовете на този Райнов носят имената на богомили, защото той ги е кръстил на тях, не обратното. :)

Преди помаците и турците в Рила са живяли българи християни. Специално за образа на Св. Иван Рилски ще потърся и ще ти отговоря утре.
цитирай
5. monarchism - Проверих за образа на Св. Иван Ри...
22.06.2009 23:38
Проверих за образа на Св. Иван Рилски. Има запазени икони за него от 14-ти, 17-ти век и т.н. Нещо сериозно си се объркал.

http://www.pravoslavieto.com/life/10.19_sv_Ivan_Rilski_icons.htm
цитирай
6. maranatha - Наистина супер блог
16.02.2010 18:56
Поздравявам автора на този блог за интересните материали. Рядко може да се види събрана на едно място толкова много информация за едно от най-зловещите учения на 20 век. Ако всеки един зарибен последовател на тази окултна секта можеше да прочете тези материали, сигурно доста от тях биха я напуснали.
цитирай
7. анонимен - смях в залата
13.04.2010 02:12
Най-смешното е че пак поповете, които служеха на комунистическия режим най-вярно начело с патриарх Максим, избран за такъв от БКП, ще се изказват за това кой бил еретик и кой не. Те имат толкова общо с учението на Христос колкото и аз съм японец.
цитирай
8. watchtowerman - Съвременното богомилство е
23.06.2010 17:41
една конспирация на глобалистите. В колкото по-ненормални "гурута" накарат да вярват обществата, толкова по-безпроблемно и ще ги управляват.
цитирай
9. анонимен - Колкото и да не ви се иска учението на ...
24.08.2010 16:06
Колкото и да не ви се иска учението на Бялото Братство намира все повече последователи. Все повече хора почват да играят паневритмия. Бог е Любов и Истина и Живот.
А този сайт е пълен с клеветнически и неверни тълкования на самозвани богослови, който ги е яд, та не могат да си намерят място. Спокойно дишайте спокойто. Пътят към Бог не минава през православието, католицизма, протестанство. Пътя към Бог минава през душата на човек. Църквата години наред има за цел да ограничава хората. Една част от попове не е ясно защо изобщо служат на Бога, като всеки ден се напиват като бъчви. А Църквата разрешава на търговците да опъват сергиите си в свети храмове и да извършат търговия. Нима не е ясно, че още Иисус е изгонил търговците от храма, и е казал, че храма е свещен. Църквата ограничава и разделя хората на протестанти, католици, православни християни и др. А християнската религия трябва да бъде единна.
цитирай
10. анонимен - Браво!!!
17.12.2010 00:42
Поздравявам автора на този блог за интересните материали. Рядко може да се види събрана на едно място толкова много информация за едно от най-зловещите учения на 20 век. Ако повече заблудени последователи на тази ерес прочете тези материали, сигурно доста от тях биха я напуснали, ако не са се налапали достатъчно с отровата и...
цитирай
11. bojo12345 - Петър Дънов говори за Петър Дънов???
19.03.2011 09:40
Това изповед ли е или агитация?
цитирай
12. анонимен - А този сайт е пълен с клеветнич...
04.01.2012 11:30
анонимен написа:

А този сайт е пълен с клеветнически и неверни тълкования на самозвани богослови, който ги е яд, та не могат да си намерят място. Спокойно дишайте спокойто. Пътят към Бог не минава през православието, католицизма, протестанство. Пътя към Бог минава през душата на човек. Църквата години наред има за цел да ограничава хората. Една част от попове не е ясно защо изобщо служат на Бога, като всеки ден се напиват като бъчви. А Църквата разрешава на търговците да опъват сергиите си в свети храмове и да извършат търговия. Нима не е ясно, че още Иисус е изгонил търговците от храма, и е казал, че храма е свещен. Църквата ограничава и разделя хората на протестанти, католици, православни християни и др. А християнската религия трябва да бъде единна.


Кое е клеветническо бе тъпанар? Ти Библията признаваш ли въобще? Защото точно там се оборва ето тази грандиозна идиотщина: "Пътят към Бог не минава през православието..."
цитирай
13. анонимен - Истина е!!!
21.08.2012 06:00
Аз съм жена на ДЪНОВСИСТ! Осъдих мъжа си за домашно насилие ,което се състоеше ,често пред малките ми деца!!!! (

Интересувам се за каква Любов и СВЕТЛИНА говорим ,след като след побой над жена си отиваме на ПАНЕВРИТМИЯ всякаш всичко си е в реда на нещата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: danovizam
Категория: Други
Прочетен: 188112
Постинги: 19
Коментари: 126
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031