Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2009 00:34 - Учението на Данов за Бога
Автор: danovizam Категория: Други   
Прочетен: 5167 Коментари: 1 Гласове:
1



Учението на Дънов за Бога

Учението на православната църква за Бога - пък и не само на православната, но и на католическата, и на англиканската и на протестантството в неговите по-главни разклонения - е известно; най-кратко то може да се предаде в следните думи: Бог е един абсолютен и личен дух, творец и вседържител, промислител и спасител, съдия и отмъстител.
Това е първата основна догматична истина на християнството, която се приема и поддържа от почти всички християнски църкви и общества; чрез тая основна истина християнството се отличава от стария езически политеизъм, от будисткия атеизъм, от философския пантеизъм и от деизма на Волтер и френските енциклопедисти на XVIII в.
Втората основна истина, която отличава християнството от другите монотеистични религии, каквито са еврейската и мохамеданската, това е догматът за Св. Троица. Учението на православната църква по тоя основен догмат може да се формулира така: Единният по същество, по субстанция, Бог е троичен по лица и ипостаси; тия три лица или ипостаси са: Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух; но това не са три бога, а един Бог. Сам Иисус Христос изразил тази истина в следните думи: И тъй, идете, казал Той на учениците Си, като ги изпратил да проповядват учението Му, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа (Мат. 28, 19). А св. Йоан Богослов за това казва: Трима са, които свидетелстват на небето: Отец, Словото и Свети Дух, и тия трима са едно (1 Йоан. 5, 7).

А какво казва Дънов по тия основни истини на нашата вяра?
За Бога Дънов учи: "Бог е една вътрешна среда, едно вътрешно условие, една вътрешна сила, от която ние постоянно трябва да черпим. (Сила и живот. Беседи от П. Дънов, първа серия, стр. 167). А "Божествената среда това е, казва Дънов, всемирното божествено съзнание, в което е потопена нашата душа" (същата стр.). Някои искат да познаят Бога: ако сте потопени в Бога, няма да го познаете, защото сте вътре в него. Ония, които мислят, нека видят дали са потопени в средата" (пак там, стр. 253, 265). "Но ще кажете вие: Ние ще го познаем, когато отидем на онзи свят. Онзи свят -това е Бог. Хора, които мислят, че когато умрат, ще отидат на онзи свят, приличат на онзи син престъпник, който като го затворят, си казва: "Отивам да видя баща си". В затвора ли ще видите вашия баща? Вие ще идете в мястото на изправлението. В оня свят няма да отидете при Небесния ваш Отец. За да отидете там, трябва да победите смъртта, да излезете от затвора, да сте свободни" (стр. 168).
Това било, според Дънов, истинското понятие за Бога, което щяло "да внесе в нас вечния живот", а не онова, което проповядвали "църковниците" (пак там, стр. 166)...

 


Тагове:   библия,   сатанизъм,   творец,


Гласувай:
1



1. анонимен - Дъновизъм = Сатанизъм
16.04.2009 11:15
Богът на Дънов не е Богът на Библията!

Благодаря за статията!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: danovizam
Категория: Други
Прочетен: 188990
Постинги: 19
Коментари: 126
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930